Gamla Folkets Hus
Gamla Folkets Hus
Folkets Park Foto: Mats Damberg
Rivning av Gamla Folkets Hus Foto: Mats Damberg

OM HOTELLET

HOTELLETS HISTORIA
Hagfors Gamla Folkets Hus byggdes 1926 och låg bara några hundra meter från den plats där hotellet ligger idag.
Till Folkets Hus hörde även Folkets Park som låg bredvid. I parken har många stora kändisar uppträtt som t ex Jerry Williams, Magnus Uggla och Ulf Lundell. 1957 på "Eldfesten" upptäcktes Monica Zetterlund av Ib Glindemanns orkester här i Folkets park. Det blev början till hennes fantastiska karriär. Parken finns kvar än idag och ägs av Hagfors kommun men det arrangeras inte längre några musikevenemang i parken. Parkserveringen som byggdes 1930 är den enda byggnaden från förr som står kvar idag.

Den 17 april 1984 revs Gamla Folkets Hus och den 30 juni samma år invigdes Nya Folkets Hus och Restaurang och Hotell Jonte som är samma byggnad som idag. Bygget av gick på mellan 27-28 miljoner och kända artister som Jerk Rysjö, Monica Zetterlund, Stefan Borsch och Christer Sjögren intog scenen vid invigningen.

Namnet Jonte kommer från en träfigur som Allan Salomonsson började tillverka på 1970-talet. Jonten är en snäll pyssling som tillhör småfolket. Han blev skidanläggningen Värmullssåsens maskot och fick även ge namn åt två nedfarter. Han gav senare även namn åt hotellet och restaurangen i Nya Folkets Hus. Idag kan man hitta en sådan Värmullsjonte i nästan varje hem i Hagfors. Allan gick bort 2010 så nu tillverkas inte längre denna träfigur men än lever den kvar i allas minnen. På hotellet i foajén står idag en Jonte och hälsar alla gäster välkomna.

Folkets Husföreningen som ägde hela huset hade svårt att få verksamheten att gå runt och till slut var de tvungna att gå i konkurs. Då kom krögaren Hans Mallwitz in i bilden och började arrendera hotellet och restaurangen år 1992. Han ägde då även Uddeholms Hotell som han efter några år (1996) sålde till en holländare och koncentrerade sig bara på hotellet i Hagfors. Hans bytte namn på hotellet till Hagfors Hotell som ansågs vara ett starkare varumärke vid marknadsföring. I 17 år arrenderade Hans Mallwitz Hagfors Hotell men 2009 var det dags för nya utmaningar då han fick möjlighet att komma tillbaka till Uddeholms Hotell och driva restaurangen åt dåvarande ägarna, Erik och Loes från Holland.

Folkets Husföreningen sålde till slut hela huset till ABF som sedan i slutet på 2000-talet sålde till Jan Björkrudh som bytte namn på hotellet till Hotell Monica. Jan drev hela huset fram till 2013 då de nuvarande ägarna, Maria Kvarnlöf och Anna Hultman, tog över verksamheten.

Rivning av Gamla Folkets Hus med Nya Folkets Hus bakom Foto: Lena Mobakk
Hotell Monica Foto: Carin Burman Frödén
Jonte